donderdag 2 april 2009

Het noorden

Vandaag , 2 april 2009, zijn we in twee uur naar het noorden van Jordanië gereden. Prachtig groen landschap, bijna het enige gedeelte van het land waar het groen is. Vooral veel koolzaad, dat erg mooi afsteekt tegen de kale bergen op de achtegrond. Akkertjes met groenten, veel kassen (plastic) met tomaten en andere groenten. temperatuur aangenaam met ca. 21 graden.

We zagen onderweg een Palestijns vluchtelingenkamp, war 30.000 mensen wonen. Ze hebben allemaal een Jordaans paspoort en kunnen/mogen ook werken, al is de werkeloosheid onder hen hoog. Ze wonen in huizen en niet in tenten, want ze zijn er al generaties lang, sinds 1967.
We bezochten de oude Romeinse stad Jerash, met prachtige oude zuilen, theaters en poorten. Het hele complex wordt doorsneden door en lange weg (kardo), geplaveid met grote stenen, allemaal nog redelijk compleet. Dit alles is uit de tijd van Alexander de Grote, 4e eeuw voor Chr.
In de middag reden we verder naar het noorden, tot aan de grens met Iwraël en Syrië, waar het oude Um Qasy ligt, met een oude achthoekige basiliek en veel gebouwen, waar zwarte basaltblokken in werden verwerkt.

Je bevindt je hier op een drielandenpunt, met uitzicht op het Meer van Galilea (Israël) en de Golan Hoogte, nog steeds door Israël bezet. Indrukwerkkend daar zo te staan... het zag er allemaal vredit uit .... af en toe dachten we het geluid van een helicopter te horen.
Aan het eind van de middag reden we door de vallei van de Jordaan naar de Dode Zee, die ruim 400 m onder zeeniveau ligt en waar het erg warm en vochtig is. Het was te laat om te gaan zwemmen, dat gaat morgenochtend gebeuren. We zijn vanuit het hotel wel even naar de de zee (is eigenlijk een groot meer) gelopen, maar het werd al snel te donker.
Men maakt zich grote zorgen over het milieu hier... er komt steeds minder water in de Dode Zee, omdat het water van de Jordaan wordt afgetapt door Israël en Jordanië en ook omdat het warmer wordt. Het niveau van de Dode Zee zakt ieder jaar ongeveer een meter.... Er zijn hier veel hotels gebouwd, met veel medical centers en wellness-gebeuren en al met al is het een enorme stimulans voor de economie.
Geen opmerkingen: